hoofd menuzoek paginain tijdenin culturen

 

Gedenken door de tijden

Gedenken is al zo oud als de mensheid. Zolang als men zich heugen kan, heeft de mens zijn dierbaren herdacht. En bij dat herdenken hoorden gedenkplaatsen. Historische culturen hadden hun eigen plekken, vaak begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld de Hunebedden in deze omgeving en de Piramides in het Oude Egypte.

Begraafplaatsen waren plaatsen waar mensen gedenkstenen plaatsten om naar terug te keren en zich bij hun dierbare overledene te voelen. De rijken plaatsten Mausoleums en de armen hadden soms niet meer dan een kleine steen. De intentie was hetzelfde en het verdriet om het verlies niet minder. De behoefte tot gedenken bestond bij arm en rijk, jong en oud. Dat is door de eeuwen heen niet veranderd.

Gedenken doen we nog steeds. Als we gelovig zijn bijvoorbeeld in een kapelletje of kerk. We branden een kaarsje voor de overledene en staan even bij hem of haar stil in gedachte. Ook kunnen we voor een meer individuele manier van gedenken kiezen door naar de begraafplaats te gaan of de urn te bezoeken. Sommigen kiezen ervoor om de as van de overledene bij zich te houden om de gedachtenis aan die persoon levend te houden.

En natuurlijk heeft altijd het collectief gedenken of herdenken bestaan. Denk aan het herdenken van de oorlogsslachtoffers. Voor diegenen die de oorlog niet mee hebben gemaakt een moment van bezinning, voor diegenen die de verschrikkingen wel hebben meegemaakt een moment om de slachtoffers te gedenken.

De laatste jaren zijn er andere gedenkvormen bij gekomen. Steeds vaker zien we langs de kant van de weg een klein kruis of een bos bloemen op de plaats waar iemand verongelukt is. Meestal zijn deze kleine gedenkplaatsen na een paar weken weer verdwenen. Sommige blijven lang bestaan. De behoefte aan een speciale plaats, in dit geval de plaats van het ongeval, is kennelijk sterk aanwezig bij veel mensen.

Er zijn steeds meer condoléanceregisters op internet. Vooral bij prominente mensen. Er zijn registers geweest voor kerkvaders, regeringsleiders, wereldverbeteraars en artiesten. Met name jongeren hebben behoefte om overleden leeftijdsgenoten te gedenken op speciale condoléancepagina’s. Zij zoeken een mogelijkheid om te reageren en hun gevoelens te uiten en ook een plaats om op hun manier te gedenken. Zonder poespas en heel individueel.

Een andere mogelijkheid is om een digitale gedenkplaats te maken, waar men rustig stil kan staan bij een overleden dierbare. Een plaats om alleen of met anderen te gedenken. En die plaats wordt geboden door Gedenkplaats.net. Bij deze vorm van gedenken is het goed te weten dat ook dierbaren die al langer geleden zijn overleden alsnog een plaatsje kunnen vinden. Want Gedenkplaats.net is er voor iedereen ongeacht geloofsovertuiging of culturele achtergrond.

Nu bestaat er ook de mogelijkheid om vanuit de veilige warmte van onze vertrouwde omgeving te gedenken via Gedenkplaats.net. Een eigen pagina op internet, geheel gewijd aan de dierbare. Een plaats om even tot rust te komen en de herinnering levend te houden.

 

Wilt u ook uw dierbare op gedenkplaats.net, neem dan contact op met uw lokale uitvaartondernemer. Voor informatie kunt u ook een bericht sturen aan info@gedenkplaats.net
Of
Postbus 101
1260 AC Blaricum